De omgeving

Het eiland

Op enkele uurtjes van het vaak kille en natte België, kom je in een heel andere wereld terecht. Vanaf de eerste stappen die je op het eiland Corsica zet, kan je met al je zintuigen de Smaak van het Zuiden ervaren. Het eiland kan terugkijken op een lange geschiedenis, gaande van de prehistorie, over de Grieken, de Romeinen, de Genuezen, de Fransen, … . De invloeden van diverse culturen laten zich overal voelen.

Het ene moment waan je je aan de Côte d’Azur, dan weer heb je het gevoel in Italië te verblijven, je gaat van gezellige stadjes naar prachtige natuurgebieden. De keuken is gastronomisch, Frans-Italiaans, met typische zuiderse accenten en vooral veel eerlijke verse plaatselijke ingrediënten.

Ondanks het mediterrane klimaat, is Corsica heel groen, het meest groene eiland van de Middellandse Zee. Er groeien hier planten en kruiden die je nergens anders vindt. Bekend is de maquis, die bestaat uit doornige struiken met harde altijd groene bladeren. Het is daar waar de Franse verzetsstrijders zich verscholen tijdens WOII. Momenteel is het een ideale trekpleister voor wandelaars en fietsers.

De meeste toeristen komen hier in de zomer. De zomers zijn behoorlijk warm, maar er zijn overal plaatsen waar je verkoeling kunt zoeken: in het water (in de zee, maar ook in tal van meren, riviertjes, watervallen), onder de bomen op het strand of in de bergen. De tussenseizoen zijn aangenaam en de winters zijn zacht, al valt er in de bergen geregeld sneeuw en kun je er zelfs skiën. Je kunt hier urenlang rondtrekken, zonder een mens te zien soms. Wilde koeien, varkens, schapen en geiten kom je gemakkelijker tegen.

Op dit eiland is er geen industrie. Voor veel zaken zijn de Corsicanen aangewezen op het vasteland. Er varen dan ook zeer geregeld veerboten vanuit het Zuiden van Frankrijk en vanuit Italië van en naar de verschillende havens op het eiland. Porto-Vecchio is één van die havens.

Porto-Vecchio

Porto-Vecchio, gelegen in het zuidoosten van het eiland, ook wel de ‘stad van het zout’ genoemd (al wordt er geen zout meer gewonnen), is na Ajaccio en Bastia de grootste stad op Corsica.

Het gebied rond Porto-Vecchio is al bewoond sinds de prehistorie. Verschillende volkeren volgden mekaar op.

De bovenstad, momenteel het bruisende centrum met talloze authentieke winkeltjes en restaurants, werd op een 70m hoge heuvel in 1539 door de Genuezen gesticht. Getuige hiervan is de oude stadsmuur die grotendeels bewaard is gebleven.

Het duurde echter tot na WOII vooraleer Porto-Vecchio zich zou ontwikkelen tot een van de belangrijkste toeristische badplaatsen van het eiland.

De haven is gelegen in de baai. Het is vooral een haven voor pleziervaart, al vind je er ook grotere schepen en veerboten. Rond de haven bevinden zich tal van bars, restaurants en souvenirwinkeltjes.

Porto-Vecchio is ook gekend om zijn prachtige stranden. Populair langs noordelijke kant zijn Saint-Cyprien en Pinarello. Aan de andere kant heb je Palombaggia bv., uniek omwille van de uitgestrektheid onderaan de kleurige rotsen en de prachtige dennenbomen die tot aan het water groeien. Rondinara is uitzonderlijk omwille van de specifieke komvorm. Het ondiepe water is ideaal voor kinderen. Santa Giulia dan weer is alom bekend door de steiger die ver in het water loopt.

Aan de andere kant van de stad vind je dicht beboste bergen, ideaal voor wandelaars en fietsers. Een aanrader is het Ospedalebos waar zich een prachtig meer bevindt. Wat verder ligt de Piscia di Gallu, de grootste waterval van Corsica.

Foto's

Activiteiten voor sportievelingen

Afstand: langs de kust van Porto-Vecchio en op de rivieren in de bergen

Watersporten

Probeer activiteiten zoals duiken, zeilen, kajakken, windsurfen, raften om e Corsica op een avontuurlijke manier te verkennen. Je kunt ook zelf boten huren met en zonder vaarbewijs.

Wandelen

Corsica is voor een groot deel natuurgebied. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden voor alle niveaus. De bekendste wandelroute van Corsica, de GR20, is één van de populairste bergwandelroutes van Europa.

Paardrijden

Het eiland met zijn wondermooie, ruige natuur leent zich optimaal voor korte en langere wandelingen te paard, in de bossen of langs het strand, voor ervaren en minder ervaren ruiters.

Fietsen

Fietsen op Corsica is een onvergetelijke ervaring. Je moet wel goed voorbereid zijn, goed geëquipeerd en in goede conditie verkeren. Fietsen zijn te overal te huur.

Bezienswaardigheden

Wie eens iets anders wil, kan een uitstap maken naar één van de steden of dorpen in de omgeving. Ze liggen verspreid over het hele eiland en zijn allemaal charmant. We noemen er enkele die zeer gemakkelijk bereikbaar zijn.

Bonifacio

Afstand: Ongeveer 25 km van Porto-Vecchio.

Bezoek het prachtige stadje Bonifacio op het meest zuidelijke punt van Corsica, gelegen op hoge kliffen van witte kalksteen met uitzicht op de zee. In de haven vind je tal van luxejachten. Verken ook de middeleeuwse straatjes, de middeleeuwse citadel en andere historische bezienswaardigheden. Wie de moeite wil nemen om de 187 trappen van Koning Aragon af te dalen en nadien weer te beklimmen, zal zeker beloond worden met een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee.

Propriano

Afstand: Ongeveer 60 km van Porto-Vecchio.

Propriano is een kleurrijk stadje aan de zuidwestkust van Corsica. Het is zeer geliefd bij toeristen. Kuier langs de gezellige promenade en breng een bezoekje aan de plezierhaven. De belangrijkste bezienswaardigheid in Propriano is de kerk Notre Dame de la Misericorde.
De durvers kunnen een vlucht per gyrocopter maken. Een unieke belevenis! Wel ruim op voorhand te reserveren.

Sartène

Afstand: Ongeveer 60 km van Porto-Vecchio.

Vervolgens is er Sartène, een authentiek stadje op een heuvel ten zuidoosten van Propriano. Kenmerkend zijn de hoge granieten herenhuizen en steile trappen die naar een labyrint van steegjes leiden. Van daaruit kan je de prehistorische vindplaatsen Cauria en Palaggiu bezoeken, met hun hunebedden en menhirs, en de stenen beelden van de staande mannen in Stantari. Sartene heeft ook een Prehistorisch Museum.

Corte

Afstand: Ongeveer 125 km van Porto-Vecchio.

Een stuk verder, maar zeker het bezichtigen waard, is Corte, ook wel het hart van Corsica genoemd. Het is een klein stadje te midden van een ontzagwekkend landschap van granietbergen. De eerste grondwet van Corsica werd hier opgesteld in 1731 en Pascal Paoli vormde hier later zijn eerste regering in de 18e eeuw. In Corte bevindt zich ook de (enige) universiteit van Corsica.